Biokandallókról

Az emberek a kezdetek óta próbálják a tűz segítségével felmelegíteni otthonukat. A hagyományos tüzelőanyagok égése során azonban keletkeztek olyan melléktermékek, melyek eltávozását meg kellett oldani. Különböző kivezető nyílások használatával megszabadultak a füsttől, ám az égés során keletkezett hő mennyiségéből veszítettek. A folyamatosan fejlődő világban a legtöbb helyen áttértek a gázfűtésre, ám a manapság a fával való tüzelés reneszánszát éli. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy építtet magának egy kályhát, vagy vesz magának egy kandallót, mivel ennek a költségei igen magasak. Kell hozzá egy kémény, ott van az engedélyeztetés, a szerkezet költségei stb.. Minden itt felsorolt problémára nyújt megoldást a biokandalló.

- Mi is az a biokandalló?

A biokandalló egy olyan környezetkímélő fűtési megoldás, mely bioetanollal működik.

- Mi az a bioetanol?

Előállítása keményítő vagy cukor tartalmú növényekből történik (pl. kukorica, árpa, búza) . Ezekből erjesztéssel cukrot, majd alkoholt állítanak elő. A bioetanol (C2H5OH) természetes alapanyagokból előállított, víztelenített alkohol. Ennek égése teljesen tiszta, nem keletkezik semmilyen káros melléktermék. Nincs se füst, se hamu. A bioetanol vízzé és minimális széndioxiddá ég el. A CO2 mennyisége annyira csekély, mint a főzés során a gázrózsákból távozó széndioxid. A víz keletkezése pedig pozitív hatású, hiszen a tüzelés során egyébként száraz levegőt párássá teszi. A bioetanol beszerzése nem okoz gondot, több helyen gyártják hazánkban.

Tüzelőanyag

Égéshő (kJ/kg)

Fűtőérték (kJ/kg)

Fenyőfa

19000

17600

Feketekőszén

28000

27000

Etanol

28300

27000

 

- A biokandallók működése:

Mivel a bioetanol égése során nem keletkezik semmilyen szennyező, káros anyag, így nincs szükség kémény építésére. A hő 100%-a bent marad, a hagyományos kandallók hőjének 70%-a távozik a kéményen keresztül. Ezáltal a nagyjából 3 kW teljesítményű biokandallók egy 10 kW-os hagyományos kandallónak felelnek meg. Tehát a biokandallókat zárt térben lehet használni, nem kell hozzájuk kéményt építtetni, égésük teljesen tiszta. Beüzemelésük nem kíván szakembert, működésük egyszerű. Így hát teljesen megfelelnek mindenki igényeinek. Bárki élvezheti a tűznyelvek látványát.

- A biokandallók típusai:

Három kategóriába soroljuk ezeket a kandallókat.

1. Szabadon álló biokandallók

Ezen típusba tartozó eszközök nagy előnye, hogy mozgathatóak. Nem kell őket sehová rögzíteni, egyik helyiségből a másikba lehet őket tenni pillanatok alatt. Használhatjuk szobákban, de akár kültéren is. Méretük igen változatos. A polcra tehető kis méretűtől, az asztalin át a padlóra helyezhető nagyobb konstrukcióig számtalan variációt találunk köztük.

2. Falra szerelhető biokandallók

Ezek a kandallók nagyon látványosak, teljesen a régi korok emlékeit idézik. Könnyedén, szakember segítsége nélkül a falra szerelhetjük őket. Exkluzív hangulatot kölcsönöznek a lakás bármely helységének.

3. Kombi típusúak

Ezeket a kandallókat lehet falra is szerelni, de a földön is igen szépen mutatnak.

Használati szabályok:

- A biokandallót ne érintse meg a használat során, mivel felforrósodik. Az eloltása után várjon legalább 10 percet mielőtt hozzáérne a készülékhez!

- Mivel nyílt lánggal működik, ne hagyja soha felügyelet nélkül az eszközt! Kisgyereket és háziállatot ne engedjen a közelébe!

- A helység a használat során legyen szellőztetett, gondoskodjon a megfelelő oxigén pótlásáról!

- A biokandalló 1 méteres körzetébe ne tegyen éghető anyagot!

- Soha ne töltse tele a tartályt! A kifolyó bioetanol tűzveszélyes, így mindig törölje le a tartályról!

- A szabadon álló biokandallókat használat közben soha ne mozgassa, cipelje!

- Soha ne öntse a bioetanolt a nyílt lángba!

- A bioetanolos palackot mindig szorosan zárja le, ne tegye ki hőnek! Hűvös helyen tárolja!

- Ne használjon semmilyen más éghető anyagot a kandallójában! A benzinkutakon kapható E85 jelzésű ethanol nem alkalmas az üzemeltetésre a benzintartalma miatt!!

- Minden esetben győződjön meg róla, hogy a kandalló az eloltást követően tényleg kialudt-e!